Cikkek

Milyen problémák kezelésére jó az artroszkópia?

2022. 06. 15. 15:49 | Dr. Zsákai Zsolt

Az artroszkópia jelentése

 

Az artroszkópia, avagy az ízületi tükrözés egy minimál invazív eljárás, amely egyetlen beavatkozás során lehetővé teszi bizonyos mozgásszervi megbetegedések, vagy elváltozások diagnosztizálását, valamint kezelését. A sebészet fejlődésének köszönhetően az artroszkópos műtét során nagyobb vágások helyett csupán két-három kis metszés keletkezik, amelyen keresztül bevezetik a speciális műszereket és a kamerát. Az orvos egy monitoron keresztül tudja követni a folyamatot anélkül, hogy nagyobb heg keletkezne az ízületen.

Az artroszkópia alkalmasnak bizonyulhat az idegtestek eltávolítása esetében is. Leggyakrabban térdízületben végzik ezt a fajta eljárást, de alkalmazható csípő-, váll-, könyök- és bokaízület esetében is.

Milyen ízületi betegségek és sérülések esetében alkalmazható az artroszkópia?

Ízülettől függően napjainkban számos betegség esetén alkalmazható nagy rutinnal az arthroszkópia mint műtéti megoldás. A műtétet az adott ízület szakmai kivizsgálási protokolja után kialakult diagnózis vagy diagnózisok ismeretében indikálja ortopéd sebész. Ízületi szabad testek, egyes ízületi sérülések, szalagrendellenességek, porcrendellenességek, szalag szakadások esetén megoldást nyújthat az artroszkópia. A diagnózis pontosítása, szalag pótlások, ín varratok esetén szintén egy kiforrott alternatíva lehet, az azt rutinosan végző sebész kezében.

 

Artroszkópos térdműtét

Térdízületünk csak látszólag olyan egyszerű ízület. Mozgása biomechanikailag rendkívül összetett és pontosan szabályozott folyamat. A mindennapi igénybevételtől, valamint például a testsúlyunktól függően a térdízület élettartama egyénenként eltérő lehet. A térdízületünk folyamatosan ki van téve a sérüléseknek, amelyek közül a leggyakoribb például a meniscusok szakadása, valamint az elülső keresztszalag szakadása, a térdkalács ficama, a térdízületi porc leválása, a porc felpuhulása, valamint a szabad testek előfordulása a térdízületben.

Artroszkópos térdműtét folyamata

 A műtét steril körülmények között zajlik. Az ortopéd sebész az artroszkópos kamera és eszköz, a térdízületbe való bevezetése által kezelni tudja problémát.

 

Artroszkópos csípőműtét

A csípő esetében egy gömbízületről beszélhetünk, ami egészen változatos irányban tud(na) mozogni, azonban a modern világban mi ennek csak a töredékét használjunk ki, ami a legtöbb esetben a sétálásig és az ülésig terjed. A csípőízületünkkel való probléma sokszor lágyéki fájdalommal veszi kezdetét, a combunk befordítása ilyenkor kellemetlen érzéssel jár. Egy bizonyos pontig konzervatív kezelésekkel (gyógytorna, fizikoterápia, ízületi injekciós kezelések, stb.) szinten lehet tartani az aktuális állapotot, de amennyiben eredménytelenek a próbálkozások, a csípő artroszkópia gyors és kíméletes megoldást nyújthat.

Artroszkópos csípőműtét

 

Az idegen szóval élve csípő arthroscopia (avagy a csípő ízülettükrözése) nem minden csípőfájdalommal járó problémára nyújt megoldást, és nem is feltétlenül alkalmas bizonyos alkatú emberek esetében, de sok esetben ez a legkedvezőbb választás. A csípőízületet vastag izom és szövetköpeny veszi körbe, elég mélyen helyezkedik el, ezért a csípőízület a legnehezebben hozzáférhető az arthroscópia módszerével.

Az esetleges műtét előtt szükség van a csípőízületi panaszok és az anamnézis feltérképezésére, a fizikális vizsgálatra, valamint a röntgen és esetenként az MRI vizsgálat is fontos. A beavatkozás előtt a páciens természetesen részletesen tájékozódhat a műtét menetéről, a kockázatairól és az előnyeiről. Osztályunkon 2018 óta végzek csípő artroszkópos műtéteket. A témában cikkem is elfogadásra került egy rangos hazai hetilapban. Amennyiben kérdése van, úgy forduljon hozzám bizalommal. Rendelésemen, a konzultáció során széleskörű választ kaphat arra vonatkozóan, hogy Ön esetében, a panaszai hátterében állhat e olyan betegség, amelyet a csípőízület tükrözésével lehet orvosolni.

Arthroscópos vállműtét

 Vállízületünk az egyik legnagyobb tartományban mozgó ízület. Számos tényező vezethet annak megbetegedéséhez, mint például -a teljesség igénye nélkül- a tartási problémák, sérülések, megerőltetés, meszesedések, gyulladások. Konzervatív kezelés hatástalansága esetén a pontos diagnózis tisztázását követően felmerülhet a vállízület tükrözése, mint műtéti ellátás. A műtétet általában altatásban végezzük, majd az arthroscópos eszközökkel és kamerával áttekinjük az ízületet, átöblítjük és elvégezzük a tervezett beavatkozást.

Az arthroszkópos műtétek előnyei

Általánosságban elmondható, hogy az ízületi tükrözéssel végzett műtéteknél kisebb a szöveti megterhelés, rövidebb a rehabilitációs idő, a műtétet követő fájdalom hamarabb csökkenthető, az életminőség javul és az korábban fordul pozitív irányba.

  

Az artroszkópia utáni felépülés

 A műtéteket követően a rehabilitációs idő nagyban megrövidül, az általános közérzet is sokkal hamarabb javulásnak indul, hiszen jóval kisebb trauma éri a szervezetet. A bőr felszínén szinte alig látható heg marad, a műtött ízület pedig hamarabb lesz újra mozgatható. A szövődmények kialakulásának elkerülése érdekében figyelni kell arra, hogy ne alakuljanak ki véralvadási zavarok. Az adott területre fókuszáló gyógytorna természetesen elősegíti a mihamarabbi felépülést. Összességében tehát az artroszkópos műtéti eljárás sok esetben a legjobb választás lehet ízületi problémák kezelésére.

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk