Cikkek

A Csípőprotézis műtét legfontosabb tudnivalói

2024. 02. 18. 11:30 | Dr. Zsákai Zsolt

Tartalomjegyzék:

- Mikor érdemes csípőprotézist beültetni?
- A csípőízületi kopás tünetei és kezelése
- Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció, lehetséges szövődmények
- Konzultáció, árak, időpontfoglalásMikor érdemes csípőprotézist beültetni?

A fájdalomtól mindenki szabadulni akar. Az ember életében az egyik leginkább gátló tényező a fájdalom. A csípőízület felszínpótlása, illetve protetizálása megszüntetheti a kopásos fájdalmakat, ezért napjainkban elfogadott módszer az életminőség javítására. Évente Európában nagyjából 800.000 csípőprotézis műtétet végeznek, Magyarországon pedig 12.000-15.000 közé tehető a beültetések száma. Ez a szám átlagosan évi 15 százalékkal nő és országokra bontva változatos és időszakos elosztást mutat a növekedés mértéke. Ez rendkívül magas szám. A következőkben vizsgáljuk meg azokat az okokat, amelyek a csípő elkopásához vezethetnek és szedjük össze a csípőprotézisekről tudható információkat.

A csípőízületi kopás tünetei és kezelése

A csípőízületi kopás egy összetett, jellegzetes panaszokat okozó állapot, melynek két fő típusát különböztetjük meg:

  • Elsődleges kopás, mely tulajdonképpen a porc elöregedése miatt alakul ki.
  • Másodlagos kopás valaminek a következtében alakul ki. Ilyen okai lehetnek a csípőt érintő baleset, gyulladásos megbetegedések, tumoros megbetegedések, anyagcsere betegségek, gyermekkori csípő betegségek következményei, fejlődési rendellenességek, rosszul vagy nem kezelt csípőficam, csípő ütközési szindróma (más néven: csípő impingement, csípő beütődéses kórkép).Előforduló tünetek

Jellegzetesen jelentkező, a lágyékhajlatba, farpofákba, combba sugárzó fájdalom képében jelentkezik. A folyamat előrehaladtával az éjszakai fájdalom, aktivitással összefüggő, erősödővé válik, majd végül állandósul. A járás nehezítetté válik, a betegek sántításról panaszkodnak.

Diagnosztizálás

A megfelelő szakember néhány másodperc alatt a fizikális vizsgálattal már gyakorlatilag diagnosztizálni tudja az ízületi porckopást - arthrosis (artrózis). Természetesen objektív módon is illik - vagy ha úgy tetszik a laikus beteg számára bizonyítható módon - megvizsgálni és kimutatni a betegséget. Ebben nagy szerepe van a röntgen film készítésének, mely már egyértelműen képet ad a betegség várható stádiumáról is és a műtéti tervezésben is segíthet. Bonyolultabb elváltozások esetén indokolt lehet CT készítése és kifejezetten nagy segítség a műtétet végző ortopédusnak a 3D rekonstrukciós kiegészítéssel kivitelezett CT.

Kezelése

A csípőkopás kezelésének első lépése a megelőzés. Sajnos a megfelelő mozgásban gazdag, de ugyanakkor optimális terhelést biztosító életmód, a táplálkozás, a testsúlykontroll csak elodázza a kopás kialakulását, viszont ezt akár hatékonyan is teheti.
A porc élettanából következik, hogy az ízületi mozgás javítja a porc anyagcseréjét, emellett a beteg ízület mozgatásának fájdalomcsillapító hatása is van.
A tünetek csökkentésére gyulladáscsökkentő krémek, tapaszok, fizikoterápia, gyógytorna, valamint nem szteroid tartalmú gyulladáscsökkentők, szteroidok a választandók, azonban ezen utóbbiakról feltétlenül tudni kell, hogy hosszú távon szedve komoly gyomor, bél, máj problémákat okoznak, valamint a szervezetre káros hatásúak.
Ortopédiai segédeszközök használatával a terhelés könnyebbségét, valamint a járás lehetőségének, így az önellátás képességének megtartását tudjuk segíteni.
Az ortopédiai szakrendeléseken nagy számban megjelent csípőkopásos betegeknél azonban előbb-utóbb műtéti indikációja kerül felállításra.

A különböző csípőprotézis fajták felosztásának ismerete az ortopéd szakmának fontos, azok kiválasztása, alkalmazása az ortopédus dolga. A megfelelő protézis kiválasztásánál egy felkészült ortopéd sebész nagy hibát nem ejthet. Mindenképpen a betegre, kis túlzással egyénre szabva választódik ki a protézis típusa. Idősebb, rosszabb általános állapotú betegen - akiknél például combnyaktörés után válik indokolttá a protetizálás - is más a választandó, valamint jó általános állapotú, vagy éppen fiatal betegnél is más.

Sebészet, minimál invazív csípőműtétNapjainkban a totál endoprotézis (TEP) vált nemzetközi standarddá, az arra alkalmas állapotú és életkorú betegeknél. Laikusok számára is egyre inkább köztudott, hogy léteznek az úgynevezett cementes, valamint cement nélküli protézisek. A csípőprotézis műtét lényegi része mindkettőnél ugyanúgy zajlik, ahogy a képen is látható a medencecsontba és a combcsontba speciális vésőkkel, marókkal, reszelőkkel kialakítjuk a megfelelő méretű implantátum helyét. A két technika itt válik külön. A cementes típusnál, egy csontcementnek nevezett kötőanyagba fog beágyazódni és rögzülni a protézis, míg a cement nélküli típusnál a protézis felszíne van bevonva olyan anyaggal, ami annak egy porózus felületi szerkezetet ad és a beültetést követően a csont fog ezekbe a mikrocsatornákba belenőni és végül ez a csontos összeköttetés biztosítja majd a megfelelő rögzülést. Téves az a nézet a betegek körében, hogy egyikkel vagy másikkal jobban járnak. Mindenképpen a személyre szabva, a beteget kivizsgálva, ismerve kell a módszert kiválasztani. A két típus között a műtét utáni rehabilitació is tesz különbséget. Ennek általános elvei szerint a cementes protézis 2-6 hét után, a cement nélküli protézis 6 hét után terhelhető, de az újabb szakmai elvek megengednek ettől kevésbé szigorúbb protokollt is. Véleményem szerint is az operatőr, a csípőműtétet végző orvos feladata a rehabilitáció ütemének meghatározása, hiszen Ő a műtét alatt látta, érezte, tapintotta a csont minőségét és megfelelő szakmai tapasztalattal tud véleményt mondani a szükséges tehermentesítés mértékéről, idejéről.

A technika és a tapasztalatok megszerzését követően egyre inkább népszerűvé válik az elülső feltárásban végzett, úgynevezett izomátvágás nélküli csípőprotézis műtét. Szokták ezt minimál invazív beavatkozásnak is hívni, bár véleményem szerint ez a megnevezés nem teljesen fedi a valóságot. Primer, azaz első csípőprotézis beültetése esetén magam is ezt a technikát alkalmazom, illetve a protézis cserét indokló műtétek bizonyos eseteiben is erre a technikára tértem át. A műtét során, a comb elülső részén a lágyékhajlat magasságában végzett, mintegy 8-10 cm-es behatolásból, izomleválasztás nélkül kivitelezett technikát nevezzük elülső feltárásnak.
A hagyományos feltárásokkal szemben több okból is előnyös. A fájdalom rövidebb ideig és sokszor kisebb mértékben jelentkezik, a gyógyulási idő csökken, műtét után a mobilizáció gyorsabban következhet be, ezáltal a rehabilitáció időtartama rövidül, kevesebb vérveszteséggel számolhatunk, esztétikai szempontból a műtéti heg kisebb, és elrejthetőbb az arra érzékeny betegek számára. A csípőprotézis ficamodásának valószínűsége csökkenthető, valamint a végtaghossz könnyebben állítható be. A műtét szinte bármilyen alkatú emberen elvégezhető, bár hozzá kell tenni, hogy bizonyos alkatú embereknél nehezebb a csípő protetizálása. Már a betegvizsgálatnál szembesül a sebész, különösen a röntgen megtekintése után, hogy milyen technikai nehézségekre lehet számítani. Ezt a feltárást lehet finomítani az úgynevezett bikini metszéses feltárásra, amely hölgyeknél válhat igénnyé és amelyet vagy a betegek már eleve kérnek, vagy a felvilágosítás alkalmával beszélünk róla. Az alábbi videón a műtét menete látható.

Mennyi ideig tart a műtét?

Gyakorlott kézben, megfelelő technikával, cement nélküli implantátum esetén átlagosan 35-45 perc. Ettől több időbe is telhet természetesen, ha a műtéti helyzet azt kívánja.

Mennyi ideig kell feküdni a csípőprotézis műtét után?

24 órát követően, azaz a műtét másnapján már elkezdődik az egyénre szabott rehabilitáció, így, ha az általános állapot engedi megkezdődik a terhelés. A rehabilitáció ütemének megválasztása a gyógytornász és operatőr közös munkája kell legyen.

Milyen műtét előtti vizsgálatok vállhatnak szükségessé?

Általánosságban fül-orr gégészeti, fogászati, labor, angiológiai, kardiológiai, nő-gyógyászati vagy urológiai vizsgálatok történnek, de az anamnézisben felderített rizikó faktorok esetén egyénre szabott kivizsgálás is szükségessé vállhat.

Műtét után van e fájdalom?

Van. Minden csonton végzett műtét, akár jelentősebb fájdalomérzettel is járhat, azonban izomleválasztás nélküli feltárást alkalmazva a rehabilitációs idő, a fájdalmas napok száma jelentősen lecsökken. A gyógytorna szerepe itt elengedhetetlen és elvitathatatlan.

Hány éves korig lehet elvégezni a beavatkozást?

Igazság szerint nem a kor számít, hanem az általános állapot. Ha a kivizsgálás során nem derül fény nagy kockázatú betegségre és jó általános állapotnak örvend a beteg, akkor a műtét elvégezhető, azonban mindenképpen hasznos tudni, hogy a műtéti terhelés és annak hatása idősebb szervezet esetén nagyobb megerőltetést ró a szervezetre, alkalmanként nem várt állapotromlást is okozva!

A protézis beültetést követő élet?

A csípőprotézis műtéttől joggal várható az életminőség jelentős javulása, ami megkönnyíti, panaszmentessé teszi például a munkát, kerékpározást, akár a szobabiciklizést is. A séta és gyaloglás, lépcsőzés szintén visszatérhet mindennapjainkba. Az autóvezetés kis figyelemmel szintén napi rutinná tehető.

Csípőprotézis műtét utáni rehabilitáció, lehetséges szövődmények

Az internetes fórumokban néha felbukkanó rémhírek ellenére, az alábbi szövődmények ne rettentsék el a kedves betegeket, érdeklődőket, de butaság lenne azt hinni, hogy mindig minden a legjobban alakul a csípőprotézissel élők számára. Napjainkban a műtét közbeni (intra-operatív) és műtét utáni (post-operatív) szövődmények a messze vállalható tartományban vannak. A legjellemzőbb szövődményeket az alábbiakban ismertetem:

Intra operatív szövődmények

Vérömleny kialakulása, cardio-vascularis szövődmények, érsérülés, ideg sérülés, csonttörés, izomsérülés, embólia. Ezek összességében nem mutatnak nagy százalékos megjelenést, de mindenképpen ezek tudtával, és veszélyével kell vállalni egy ilyen beavatkozást, hiszen a fenti szövődmények befolyásolhatják a műtét eredményességét, hosszú távú következményekkel, élet minőség romlásával, vagy időnként akár súlyos következménnyel is járhatnak.

Fertőzés

A fertőzések előfordulása a nemzetközi irodalomban kb. 1%, ami meglehetősen ritkának minősül. Fokozottabb kockázati tényező a cukorbetegség, és a máj megbetegedései, illetve a szervezetben máshol kialakult fertőzéses megbetegedés is szerepet játszik a protézis körüli fertőzések kialakulásában.

Ficamodás

A protézis ficamodása, vagy ahogyan a betegek mondják "kiugrása" kb 4%-ban fordul elő csípőprotézis esetében.

Az elmozdulás és kilazulás tünetei

Egy csípőprotézis átlagos élettartama 12-15 év. A szervezet ezalatt az idő alatt - vagy szerencsés esetben később, kevésbé szerencsés esetben hamarabb - elkezdi "kidolgozni" magából a protézist. Tulajdonképpen egy védelmi reakció a szervezet részéről az idegen anyag ellen. A leggyakoribb hosszú távú szövődménynek tekinthető a protézisek steril kilazulása, elmozdulása.

Végtag hossz változása

A csípő protézis beültetésénél a legfontosabb tényező, hogy végül stabil legyen a műízület. Ennek tükrében időnként a végtag hossz változhat, hiszen a megfelelő stabilitást esetenként csak egy hosszabb alkotóelemű protézissel lehet elérni. Elülső, izomleválasztás nélküli technikával ez a szövődmény kockázat csökkenthető.

Trombózis

Ma már rutinszerűen alkalmaznak az ortopédiai osztályokon trombózis profilaktikus szereket az alsó végtagi műtéteknél, de a trombózis kialakulása így is reális veszélyt jelenthet.

Periprotetikus törés

A protézis közeli törések primer esetben kb 1%-ot, revíziós esetben kb 4%-ot képviselnek. Az ilyen nem kívánatos törések időnként nagy és szakmailag nehéz megoldásokat igényelnek, de megfelelő szervezeti, szakmai és technikai háttérrel eredményes gyógyulás érhető el.

Fémallergia

Nemzetközi irodalomban megjelent cikkek alapján úgy tűnik nincs végleges állásfoglalás a fémallergia és a protézis anyagválasztását illetően. Az irodalomban javasolják is, hogy ne allergiának, hanem hiperszenzitív reakciónak (túlérzékenység) hívjuk azokat a tüneteket, amik valamelyest összekapcsolhatók az implantátummal. Természetesen ilyen esetekben is léteznek választható implantátumok.

Vérvesztés

Nagy eret érintő sérülésnél, valamint a feltárás jellegéből következő összeadódó vérzésekből időnként komolyabb, a szervezetet megterhelő vér elvesztésére kerül sor. Ilyen esetben vérképző gyógyszerek, saját vér, vagy azonos vércsoportú idegen vér adására kerül sor szigorú szakmai szabályok szerint.

Zsibbadás

Ritka szövődmény a nagy kiterjedésű, teljes végtagot érintő érzés- és mozgászavar. A heg környékén, vagy a comb bizonyos részein előfordulhatnak átmeneti, vagy - nagyon ritkán - tartós zsibbadást mutató bőrterületek.

Konzultáció, árak, időpontfoglalás

Munkám során azt tapasztalom, hogy a panaszok alapos kivizsgálása a kórházi körülmények miatt nem minden esetben biztosított, elegendő idő és diszkrét környezet hiányában. Ezért hoztam létre Miskolcon és Budapesten ortopédiai magánrendelésem, hogy jelen és leendő pácienseimnek teljes diszkréciót garantálva tudjam kezelni panaszaikat a mielőbbi gyógyulás érdekében. Az árak menüpontban valamennyi általam nyújtott konzultáció, kezelés és terápia ára megtalálható. Praxisomban van lehetőség magánklinikán, térítés ellenében végzett műtét elvégzésére is. Erről magánrendelésemen tájékozódhat. TB támogatott beavatkozások esetén a műtéti előjegyzés és várólistára kerülés kizárólag a hatályos jogszabályok rendje szerint történik.

Amennyiben kérdése van a leírtakkal kapcsolatban, kérem keressen elérhetőségeimen.

Az oldalon cookie-kat használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. További információk